Ultran CD-arvostelu


 

 1 2

 

Sunset by the Brook

Nature Sounds from Scandinavia

 

74 min.

Äänitetty Haustreisassa Norjassa

Äänitys ja tuotanto Poul Rasal Skovgaard

Fonix Music

 

16 e

 

Tämän norjalaisen luonnonääni cd:n kuuntelu nostatti erilaisia vaikutuksia sekä hoitajan että hoidettavan kokemusmaailmaan. Auringonlaskun aikaan äänitettyä puron solinaa 74 minuuttia "luomuna" kuunnellessa pintaan ja tietoisuuteen pulpahtaa ihmeteltävän paljon lapsuuden nostalgisia tunnelmia. Kesäisiä metsäkeikkoja - milloin vihdaksia, milloin marjoja hakemassa. Toisella kerralla muuten vain kesäillan hämärässä, kun lintujen äänet vaimenevat, puron solinan silti jatkuessa keskeytymättä omalla monotonisella rytmillään, virtaavana, muistuttaen veden tärkeydestä ja Elämän virtaavuudesta. Runsasta ja värikylläistä mielikuva-arkistoa runsaaksi tunniksi!

Unimusiikkina, suorastaan "nukahtamislääkkeenä" pistämätön vaikutus, voisi jopa sanoa symbolisesti myös kuin lempeää unihiekkaa silmille, joita maailma koettelee ja jännitys jäykistää apposen ammolleen. Rentouttavan vaikutuksen, solinan monotonisuus auttaa siinä ja näin lihasjännitys laukeaa, myös silmien lihakset, ja kaunis auringonlasku -mielikuva ohjaa unimaailmaan, jossa ei huolet paina.

Hoitomusiikkina tämä teos voi olla miellyttävä tai mielihyvää tuottava, mutta liian pitkään soitettuna myös ärsyttävä. Asiakkaillani 30 minuuttia on ollut sopiva aika, pidempään jatkuessa vaikutus muuttuu toiseen suuntaan ja silloin on vaihdettu musiikkia. Näissä hoidoissa nukahtaminen ei ole ollut haettu vaste. Hoitomusiikkia valitessa voi jo ennen aloittamista kysyä asiakkaan intuitiivista toivomusta musiikin suhteen tai luottaa omaan vaistoonsa.

Meditaation/hiljentymisen taustamusiikkina tämä solina on rauhoittava ja luo "luonnollisen" tunnelman ja näin edistää hiljentymiseen soljumista. Minulla on toiminut, tosin meditaationi kesto on korkeintaan 30 minuuttia, joten en tiedä pidemmän aikavälin vaikuttavuudessa. Toisaalta, jos on valinnut tämän puromusiikin unipilleriksi, "hiljaisuuden ääni" voikin muuttua unimaailmassa puuhasteluksi.

Valinta on Vapaa, ja mielikuvitus- ja harjoittelumusiikkina tämä levy erinomainen valinta. Suosittelen myös "unipilleriksi". Uskon että tämä luomu-äänite koskettaa eri aikoina ja eri tavalla kuulijaa liittyen sisäisiin työstettäviin prosesseihin. Vesi ja tunteet yhtyvät, olemmehan suurelta osin vettä, siis ihmisen energiavaste veden kanssa on hyvin luonnollista ja ymmärrettävää. Olemmehan lopulta yhtä kaiken kanssa: What a Wonderful World - and Water.

 

Heli Pesonen

 

Aloitussivulle