Ultran kirja-arviointi

 

 

Iris Palosaari – Auttajana kahden maailman välissä

Toim. Tarja Peura-Hallamaa
Hullu Poro Oy, 2009
224 s.

  *LOPPUUNMYYTY*

 

Etelästä Lapinmaille tullut Iris Palosaari on tehnyt elämäntyönsä kätilönä Levi-tunturin paremmalla puolella ja auttanut kanssaihmisiään sekä fyysisellä että henkisellä tasolla lukuisilla eri tavoilla. Tämä kirja koostuu pitkän linjan henkisen tien kulkijan muistoista, kirjeistä ja kirjoituksista. Näkijänä Iris on saanut vastauksia läheistensä ja asiakkaidensa kysymyksiin myös Geisiksi ja Zingiksi kutsumiltaan henkimaailman oppailta, joiden viestejä hän on kirjannut ruutupaperille ja välittänyt eteenpäin.

Kirjan luvut kertovat Irikselle tulleista avunpyynnöistä, useimmiten ihmisten epätietoisuudesta heidän elämänsä solmukohdissa, joihin Iris Palosaari on tuonut vahvan elämänkokemuksen ryydittämää lohtua ja selvemmille vesille ohjaavia neuvoja. Esimerkkejä löytyy myös vanhoille asuinsijoilleen jääneiden häirikköhenkien eteenpäin auttamisesta, tilanteista joihin Iris on hälytetty kun hämmentyneet ihmiset ovat olleet ihmeissään oudoista kokemuksista hotelleissa, tavaratalossa, kodeissa.

Herkistävän kauniita ovat ne tapaukset, joissa Iris on mukana kuolemaa kohdattaessa ja sydämen rakkaudella auttamassa rajan yli siirtyviä ja lohduttamassa surevia. Luja usko Jumalaan ja rukouksen voimaan ovatkin tukeneet Iris Palosaarta hänen elämänsä vaiheissa.

Kirjan kerrontatyyli luo autenttisen tunnun repliikkeineen ja suorine lainauksineen Palosaaren saamista ja kirjoittamista kirjeistä, hänen puheluistaan ja muistelmista. Kirjan alussa pyydellään anteeksi sitä, että joissain kohdin samoja asioita toistetaan useaan kertaan, mutta minkäs sille tekee, että samantapaiset tilanteet tulevat elämäntiellä vastaan uudestaan ja uudestaan, kenelle mistäkin syystä.

Iriksen kohtaamista ja keräämistä maagisista esineistä on kirjassa oma lukunsa. Hieman ristiriitaisia ajatuksia herättää hänen kertomansa ikonien salakuljetus ja rukoukset auttajille tullivirkailijoiden silmien sokaisemiseksi. Harvoin tällaista puolta henkimaailman yhteyksistä tuodaan esiin. Palosaari oppaineen on ollut tiiviisti mukana ja auttamassa myös bisnesmaailmassa, jolle hänen viestinsä on ihmisen oma vastuu valinnoistaan.
 

H. Juutilainen

 

Aloitussivulle