Ultran kirja-arviointi

 

 

 

100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta
Sinikka Piippo ja Pertti Salo

313 s.
Kustantaja Minerva, 2021

 


Kasvitieteilijä Sinikka Piippo on kirjoittanut toistakymmentä eri aihepiirien kasvikirjaa: ravintokasveista, yrteistä, marjoista, mielen hoitajista, rakkauden rohdoista, kasvien taikavoimista, luonnon henkisestä olemuksesta jne. Äkkiseltään voisi luulla ettei enää uusia aiheita löytyisikään, mutta Sinikka yllätti taas - toisen kasvikirjailijan Pertti Salon avustuksella, ja jopa aika tavanomaisella teemalla, Suomen luonnossa ja kasvimailla menestyvillä teeyrteillä. Ja että täysi sata!

Vallan mainio teos sille, joka kaipaa teekupposeensa uusia lähimakuja, jotka eivät ollenkaan häpeile Kaukoidän erikoisuuksien rinnalla. Ja makuelämysten lisäksi kotoisat kasvit omaavat monipuolisia parantavia, virkistäviä, hoitavia ja rauhoittavia ominaisuuksia.

Yleisen keruu- ja käyttöopastuksen ja muutamien aiheellisten varovaisuusohjeiden jälkeen tämä tuhti opus esittelee käyttökelpoiset luonnonkasvit, mausteyrtit, puut ja pihan koristekasvit aakkosjärjestyksessä selkeästi ja peruskuvin varustettuna. Tarkempaa tieteellistä infoa on hiukkasen mukana ainesosaluettelossa, mutta maallikolle ehkä kiintoisampaa on Mukava tietää -otsikon alla olevat nimityksiin tai historiaan liittyvät jutut. Tärkeintä antia ovat tietenkin kunkin kasvin käyttötavat teenä ja teesekoituksissa sekä rohtokäyttö.

Itse olen vuosikymmenten ajan kerännyt ja kuivannut omat vakio-yrttisekoitukseni niin flunssaa vastaan kuin iltateeksi hyvää unta varten, ja tietenkin vain maun vuoksi. Suosikkejani ovat mm. rantamintun Itä-Suomessa kasvava makuvariantti, kamomilla omalta kasvimaalta sekä vadelma-horsma-mesiangervo fermentoituna. (Suluissa sallittaneen muistuttaa myös yrttiemme hienot aromit omien liköörien valmistuksessa.) Ja nyt tästä Sinikka Piipon erinomaisesta kirjasta saan vinkkejä moneen uuteen teekokeiluun. Lähes jokaisen kasvin kohdalla on tarjolla myös mukavalta vaikuttavia seosohjeita. Teoksen lopussa on vielä hyvään tutkijatapaan sanastot, kirjallisuusluettelot ja hakemistot. Hieno kirja juuri tähän kotoilun ja lähinautintojen aikaan!
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Suomen teeyrtit ovat erinomaisia terveyden lähteitä helposti ulottuvillamme. Niillä voi helpottaa esimerkiksi ihon, suoliston, hengitysteiden ja vaihdevuosien vaivoja sekä rauhoittaa tai virkistää mieltä.
Kirjassa esitellään sata Suomessa kasvavaa ja kasvatettavaa kasvia, joista voi valmistaa yrttiteetä. Mukana on luonnonvaraisia ruohokasveja ja pensaita, mausteyrttejä, puita ja puutarhan koristekasveja.
Jokaisesta kasvista on kuva, lyhyt esittely ja anekdootti, käyttö teenä ja kasvin hyötyvaikutukset. Kirjassa myös neuvotaan, kuinka kasveja kerätään ja valmistetaan teeksi, mikä on kullekin lajille otollinen keruuaika ja mitä tulee varoa.

Kasveista käytetään useimmiten lehtiä mutta myös kukkia, juuria ja marjoja. Niiden vaikutukset terveyteen ovat erilaisia, samoin niiden maku ja käyttömahdollisuudet. Ne sopivat sekä yksinään käytettäviksi että yhdistelmävalmisteiksi, niin kuumiksi kuin kylmiksi teejuomiksi.

Biologi ja kasvitieteilijä Sinikka Piippo on kirjoittanut suurelle yleisölle suunnattua tuotantoa, mm. Suomalaiset marjat, Mielen ruokaa, Elinvoimaa mausteista, Puhdasta ravintoa, Elinvoimaa puista, Villivihannekset, Suomen sammalet (yhdessä Timo Koposen kanssa) sekä Rakkauden rohdot.

Pertti Salo on biologi ja tietokirjailija, jonka aikaisempaa tuotantoa ovat mm. Koko perheen sienikirja, Pihan perinnekasvit ja Metsiemme ruokasienet.

 

Aloitussivulle